Olen asettanut itseni kategoriaan, jota otsikko kuvastaa osuvasti. Keskustellessani ihmisten kanssa, huomaan usein kutsuvani itseäni ''ei edes opiskelijaksi'', kun puheeksi tulee esimerkiksi raha ja toimeentulo. Usein sanotaan, että opiskelijaelämä on vaikeaa, kun ei ole aikaa käydä töissä ja tulot ovat minimaaliset - liioitellusti väitetään myös, että toimeen alkaa tulla siinä vaiheessa, kun ruoka vaihdetaan makarooniin ja näkkileipään. 

Uskon itse, että elämä kuitenkin helpottuu huomattavasti, kun pääsee opiskelemaan. Tietysti ainakin hetkellisesti tulot pienentyvät, sillä suunnitelmissani on ainakin ensimmäinen opiskeluvuosi keskittyä ainoastaan opiskeluun ja päästä uuden elämänvaiheen rytmiin ja työt saavat silloin jäädä taka-alalle. Tulojen pienentymistä kompensoi kuitenkin mukavasti lukuisat opiskelija-alennukset, kuten esimerkiksi halvempi vuokra opiskelija-asunnossa, puolitetut matkakulut, opiskelijan kukkarolle ystävälliset terveydenhuoltopalvelut ymsyms. toisin kuin nyt tässä ei edes opiskelija -elämänvaiheessa, missä maksat kaikesta täyden hinnan ja painat töitä kuin pieni eläin tienataksesi minimipalkkaa, jolla tulisi maksaa elämiset, asumiset ja opiskelut - joten väittäisin, että opiskelijalla on paljonkin helpompaa, kuin sillä, jolla ei vielä ole toisen asteen jälkeistä koulutusta ja työkokemustakin vain näistä tyypillisimmistä asiakaspalvelualan töistä (a.k.a siwan kassa tai mäkkärin myyjä), kun kaikkialle muualle vaaditaan vähintään aikaisempaa työkokemusta alalta tai melkein suoritettua tutkintoa.. En ole katkera roolistani väliinputoajana ja välivuosiin kyllästyneenä, mutta tältä kuulostaa stressin kourissa sätkivä nuori aikuinen.

Hypätäkseni asiasta kukkaruukkuun, minua hirvittää ajatus siitä, että työtön, avoimessa opiskeleva henkilö, katsotaan päätoimiseksi opiskelijaksi, mikäli hän suorittaa +5op kuukautta kohti, jolloin hän ei ole oikeutettu saamaan työttömyystukea, mutta ei kuitenkaan voi saada opintotukeakaan, koska sitä ei myönnetä avoimessa opiskeleville - mikä taas on täysin naurettavaa. Mielestäni myös avoimessa yliopistossa/ammattikorkeassa opiskelevalla tulisi olla oikeus saada opintotukea ym. tutkinto-opiskelijoille annettavia opiskelijaetuja jos on näyttöä siitä, että opintojen suorittamisella on selkeä päämäärä ja tarkoitus, kuten esimerkiksi päästä tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Tästä samaisesta aiheesta, oli tammikuun lopulla kirjoitus Uudessa Suomessa (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77203-23-vuotiaan-kurja-tarina-te-toimisto-taman-takia-tuki-meni), suosittelen tsekkaamaan! 

Tästä kirjoituksesta tuli nyt aikamoinen itkuvirsi, mutta totuus on se, että minulla on nyt aivan jäätävä stressi noista opinnoista.. Odotan vaan niin paljon lukuloman alkamista (ei sillä, että se stressi siitä vähenisi - muuttaa muotoaan vaan) ja sitä opiskelijaelämää, joten pakko jaksaa vielä!!

-E